top of page

Vickie

Voľnočasová víla a princezná

Správajme sa ako zvieratá

Sme len ľudia a z nejakého nepredstaviteľného dôvodu, máme potrebu sa neustále porovnávať a hľadať na sebe chyby. Voľakedy obviňovali fotky v časopisoch, dnes sú na vine posty na instagrame. Otázkou však ostáva, prečo si myslíme, že máme byť takto nereálne dokonalý. Nikto totiž nie je dokonalý. Dokonalosť neexistuje.

Hovoria nám, aby sme sa nesprávali ako zvieratá, ale keď sa pozriem za okno na lúku a vidím ako sa nádherne spolu bavia psy rôznych veľkostí, plemien, farieb a veku, poviem si, prečo by sme sa nemohli. Základom je nesúdiť. Psy na tej lúke si nikdy nepovedali, preboha, ten kokeršpaniel má ale dlhé uši, s ním sa nebudeme baviť alebo kukni to toho jazvečíka aký je nízky a dlhý.

Prečo by sme sa aj my nemohli takto k sebe správať. Nehodnotiť hneď na prvý pohľad a jednoducho sa spolu baviť. Ani psy si nemusia sadnúť, ale to zistia podľa povahy, nie výzoru.

Taktiež by sme nemali krutým spôsobom súdiť seba. Každý z nás si vidí svoje chyby, ktoré sú možno chybami len pre nás, viac než iný. Ja vnímam svoje kruhy pod očami o dosť intenzívnejšie ako moje okolie. Tiež som si viac vedomá toho, že nemám dokonalo oholené nohy, pretože som to robila narýchlo pred odchodom v tmavej kúpeľni, ako ktokoľvek kto so mnou cestuje. Väčšina ľudí sa kontroluje pri každom pohybe. Pred rokmi, keď sme ešte boli malé deti, sme si tieto nereálne štandardy nedávali. Pokojne sme si sadli a neriešili či nám je vidieť bruško, usmiali sa, aj keď sme nemali dokonalý chrup. Mali sebavedomia na rozdávanie a tešili sa z každej drobnosti. Boli sme o čosi podobnejší tým psom na lúke.

Potom prišiel niekto a začal vytyčovať naše fyzické detaily a nejak ich uviedol do zlého svetla. Ublížilo nám to. Myslím si, že to prežil úplne každý. To však neznamená, že to musíme robiť tiež. Odolať komentovaniu druhej osoby môže byť pre niektorých dosť náročné, je to však základ k tomu, aby sme sa správali o čosi viac podobne ako zvieratá. Ak je dakto vo vašom okolí, kto má potrebu neustále kritizovať alebo ste tou osobou, zastavte to. Veríte či nie, pomôže vám to a to neskutočne moc.

Keď sa pozrieme do prírody, nič nie je dokonalé. Tráva nerastie podľa šablóny, stromy sú krivé, kvety majú rôzne ohnuté lupienky a práve táto nedokonalosť robí les či lúku tak nehorázne krásnou.


bottom of page