top of page

Vickie

Voľnočasová víla a princezná

Starajme sa o seba

Starať sa o seba pre mňa znamená, postarať sa o seba čo sa týka fyzickej i psychickej stránky. A prečo je to vlastne také dôležité? Nuž, keď sa nepostaráme o seba samých, nemôžeme sa postarať ani o ostatných. Možno to znie ako klišé, ale je to pravda.

Nemôžeme, predsa rozdávať jabĺčka, keď máme prázdny košík. Je pre to dôležité, aby sme občas uprednostňovali seba pred všetkými. Inak môžeme vyhorieť či dokonca ochorieť. Samozrejme to nie je vždy jednoduché. Môže sa nám to zdať sebecké. Pravda je však taká, že dokážeme dávať viac, keď si občas uprednostníme seba.

Keď sa zameriame na vlastné potreby, pomôže to ostatným okolo nás si uvedomiť, aby tak spravili tiež. Namiesto toho, aby sme ľuďom okolo seba hovorili, čo potrebujú, zamerajme sa na to, čo potrebujeme my. Pomôžeme ostatným tak, že budete príkladom.

Jedno veľké plus pri takejto starostlivosti o seba, je zlepšenie vzťahov, keďže nebudeme zakaždým očakávať, že ostatní budú riešiť naše problémy a starať sa o nás.

Taktiež sa naučíme povedať, nie. Bez toho, aby sme sa cítili previnilo či neustále potrebovali obhajovať dôvod nášho konania. Ak povieme na niektoré veci a činnosti nie, ostane nám viac času na to, aby sme sa venovali tomu, čo naozaj chceme.

Pri správnej starostlivosti o seba samých je dôležité, aby sme tento získaný čas pre seba využili na kvalitné prvky nášho života, ako napríklad zdravé jedlo, pohyb v prírode, príjemné posedenie s knihou či čokoľvek po čom naše telo a myseľ túži. Najväčší luxus podľa mňa, je mať kvalitné a chutné jedlo, ktoré bolo pripravované tradičným spôsobom. Nič sa tomu nevyrovná.

Okrem fyzickej starostlivosti je dôležitá i psychická rovnováha. Dajme sebe čas. Hlavne v tomto zrýchlenom svete, ktorý očividne nikdy nespí. Robte čokoľvek, čo vám prináša pokoj. Môj posledný takýto upokojujúci zážitok bol sledovanie nočnej oblohy pri ohníku, sprevádzaný cvrkotom cvrčkov a vytím psa.

Keď sa na chvíľu zastavíme, uvedomíme si, čo je pre nás v živote dôležité a čoho je potrebné sa zbaviť. Namiesto toho, aby sme stresovali a behali od jednej úlohy k druhej, spomaľme a určime si priority.

Ďalšia výhoda starostlivosti o seba je, že sa prestaneme pliesť do života iných ľudí. "Staraj sa o seba" hovorieva sa. Prestaneme mať potrebu kontrolovať životy ostatných. Sme tu, keby niekto potreboval pomoc, ale ako prvé sa zameriame na seba. Poznáte výrok: "Deti robia to, čo vidia a nie to, čo počujú." ? Je to pravda. Činy hovoria za seba, kým kázanie môže byť bezpredmetné.

Bola by som rada, keby sa aj vy vyjadríte k tejto téme a napíšete či je podľa vás jednoduché sa starať o seba. Moje skúsenosti sú také, že keď sa starám o seba a som šťastná, mám viac energie a láskavosti na to, aby som sa starala o ľudí okolo seba.


bottom of page