top of page

Vickie

Voľnočasová víla a princezná

Ako pripraviť zlatý púpavový med alebo sirup

Púpavu pozná azda každý. I keď ste ju možno nikdy nevyužili na prípravu jedla či nápoja, aspoň ste si uplietli venček. Voľakedy sa púpava nepovažovala za burinu a často sa objavovala na stole i v liečiteľstve. Veď nie nadarmo sa volá púpava lekárska.

Púpavový med má v našich končinách už dlhú tradíciu. Pomáha pri chorobách dýchacích ciest či pri chrípke. Podporuje imunitný systém, krvotvorbu a pôsobí ako prevencia. Má močopudné, antiseptické a detoxikačné účinky.

Príprava púpavového medu alebo sirupu je jednoduchá. Potrebujeme len:

250ks púpavových kvetov

1 citrón

1l vody

1kg cukru

Kvety zbierame na neznečistenom mieste, ďaleko od cesty. Kvietky zachovajú viac cenných látok, ak ich nemusíme zbytočne opakovane umývať. Volíme si teda miesto, aby kvetom stačilo jemné prepláchnutie. Na jednu fľašu potrebujeme približne 250 kvietkov.

Odstránime stonky a kvietky vložíme do väčšieho hrnca. Umytý citrón pokrájame a pridáme ku kvetom. Prilejeme približne 1 liter vody a začneme pomaly variť. Zmes necháme 40 minút pomaly bublať, potom oheň vypneme a necháme 24 hodín odležať.

Druhý deň šťavu prelejeme cez sitko do druhého hrnca a kvietky s citrónom vyžmýkame. Začneme variť a pridávať cukor. Ak máte radi kyslejšie chute, môžete pridať citrónovú šťavu z ďalšieho citróna. Na 250 kvetov sa ráta približne 1kg cukru, ale sami uvidíte podľa hustoty.

Keď je med krásny, zlatistý a hustý ako sirup ho odstavíme z ohňa a prelejeme do dopredu umytej fľaše alebo pohára. Zlatistý púpavový med máme hotový.

Môžete ho použiť na sladenie čaju, natrieť na chlebík alebo použiť do koláčikov. Ja z neho robím aj limonádu.

Pre dospelých som dokonca v jednej starej kuchárskej knihe objavila i miešaný nápoj.

60ml Ginu

23ml citrónovej šťavy

23ml púpavového medu

V šejkry premiešať s ľadom a podávať v pohári na Martini


bottom of page