top of page

Vickie

Voľnočasová víla a princezná

POSILNITE SI IMUNITU BREZOVOU VODOU

Vo viacerých jazykoch má mesiac marec odvodené svoje pomenovanie od brezy. Breza je dobre známy, nádherný strom, ktorý od marca produkuje takzvanú brezovú vodu či miazgu. Je to v podstate voda zo zeme, ktorú stromy čerpajú, filtrujú a obohacujú cez korene. Miazga (brezová voda, šťava) vyzerá ako číra voda – niekedy trošku mútnejšia, alebo žltkavá. Chutí veľmi jemne, sladko, osviežujúco.

Miazgu stromov môžeme zbierať 2-5 týždňov do roka väčšinou v marci. V teplejších oblastiach a cez teplejšie zimy to môže byť už koncom februára.

Brezová miazga obsahuje mnoho liečivých látok, minerálov, vitamínov (najmä C a B), enzýmov, antioxidantov, organických kyselín, 17 aminokyselín, tiež vápnik, železo, fosfor, horčík a draslík.

Ak ste napojení na prírodu, skúste sa stromu opýtať, či si môžete nazbierať jeho miazgu a na konci poďakovať za jeho dar.

Najbežnejší spôsob zbierania miazgy je cez navŕtanie stromov. Treba sa len dostať do dreva, lebo miazga tečie v najvnútornejšej časti kôry. Na to stačia 3-4 centimetre. Do vyvŕtaného otvoru vložíme hadičku, slamku, konárik so žliabkom alebo kovový žliabok, aby nám voda mohla tiecť. Vodu zbierajte do sklenenej nádoby.

Na konci procesu je dobré ranku ošetriť. Mňa učili, že mám dierku zapchať malým brezovým konárikom, ktorý je čistý a pasuje do otvoru. Tým zabránime, aby šťava zbytočne vytekala. Ak strom správne ošetríme, nespôsobíme mu nič zlé a môže naďalej bez problémov rásť a ostane zdravý.

Najlepšia je vždy čerstvá šťava. Neexistujú žiadne mierky koľko môžeme a koľko by sme mali za deň vypiť. Čerstvá miazga je jemne sladká, ale postupne bude prebiehať proces kvasenia. Preto je lepšie ju uskladňovať v chlade. Ak vám začne kvasiť, neznamená to, že sa pokazila. Práve naopak. Baktérie mliečneho kvasenia rozložia cukor, rozmnožia sa a vznikne úžasné probiotikum. Voľakedy sa kvasená brezová šťava brávala v lete na polia. Správne uzavretá totiž vydrží dlhé mesiace. Breza bola pre Slovanov vždy veľmi dôležitým stromom.

Prajem krásny deň na zbere brezovej šťavy!

S pozdravom Vickie


bottom of page