top of page

Vickie

Voľnočasová víla a princezná

20 SPÔSOBOV AKO JA ŠETRÍM PENIAZE

Ahojte a vitajte v mojom kútiku internetu. Príbeh začnem rovno od stredu, so snúbencom si šetríme na našu spoločnú budúcnosť a všetci, čo práve začínajú pravý dospelácky život, veľmi dobre vedia, že to nie je vôbec jednoduché. Keď platíte nájom, jedlo, auto a všeličo naokolo peniažky sa míňajú jedna radosť. Mysliac na naše plány však vieme, že je nevyhnutné si šetriť a odkladať. Ak máte rovnaký problém, čo je pre mladé páry pomaly norma, iste vám trošku pomôžu moje tipy na šetrenie peňazí.

1. Dajte si limit

Áno, sme mladí, treba si užívať a objavovať, ale to neznamená, že môžeme byť nezodpovední. Častokrát sa stáva, že vo víre slobody a duchu "konečne som dospelý" si mladí naberú mini pôžičky a žijú nad svoje limity. Kúpa nového auta alebo dokonca telefónu, aby sme vyzerali cool však na ceste k istej budúcnosti s vlastným bytom, domom alebo čímkoľvek iným, po čom túžite, nie je úplne správna. Nechoďte nad svoje limity.

2. Ak to inak nejde, dajte si automatický šetriaci účet

Na karte mám 100€ tak 100€ miniem...a na šetrenie sa nejako pozabudlo. Ste tento prípad? Tak si v banke nastavte automatický šetriaci účet. Ten vám každý mesiac prevedie do šetrenia istú sumu, ktorú ste si nastavili a máte istotu, že ich neminiete.

3. Kategorizujte si peniaze

Majte separátny balíček na dôležité veci ako nájom, jedlo, palivo a podobne, druhý na zábavu a tretí na šetrenie. To, že šetríte neznamená, že vám neostane vôbec nič na zábavu. To by vás začalo unavovať a mali by ste pocit, že vás peniaze väznia, čo nie je zdravý vzťah k financiám. Odložte si preto nejakú rozumnú sumu aj na zábavu a užite si stretnutia s priateľmi, kino alebo čokoľvek, čo máte radi.

4. Znížte počet návštev obchodov

My chodíme do obchodu 1x do mesiaca na veľký "zombie apokalypsa" nákup, kde si zaobstaráme základné potraviny, ktoré sa ľahko kombinujú a dá sa z nich vytvoriť množstvo receptov. Ja osobne aj chlieb pečiem doma, takže nechodíme ani po pečivo. I keď nebudete doma vypekať, cestoviny, omáčku, mlieko, múku, zemiaky a podobné potraviny si môžete zadovážiť tiež. Tieto zásoby nám často vydržia aj viac ako mesiac a tak si občas ušetríme pomaly mesiac potravín. Samozrejme treba byť kreatívny a poznať dobré a jednoduché recepty, ale väčšina klasických jedál vyžaduje tie isté suroviny v inom pomere. Internet je skvelé miesto, ale v tomto vám lepšie poradí nejaká stará kuchárska kniha.

5. Vyvarujte sa nákupom z pocitov

Ste nahnevaní, tešíte sa? Nechajte si to na obdobie, keď vás nič nerozrušuje alebo si aspoň napíšte zoznam a dodržte ho. Rovnako to platí, keď idete hladní do potravín. Buď sa najprv najedzte alebo majte presný zoznam a kupujte výslovne len podľa neho.

6. Nakupovanie z nudy tiež stojí peniaze

Nemám čo robiť, tak sa idem kuknúť čo majú tu alebo tam. Sama to dobre poznám. Je však rozdiel si veci prezerať a kupovať. Pokojne sa poprechádzajte v obchode alebo nákupnom centre, ale zadržte a trochu si trénujte svoju vôľu. Odíďte bez nákupu.

7. Počkajte aspoň týždeň pred nákupom online

Našli ste krásnu vecičku na internete a vaše srdce po nej zatúžilo? V poriadku, dajte si ju na wishlist a počkajte minimálne týždeň. Po 7-10 dňoch si prejdite svoje výbery znova a zistíte, že minimálne polovica vás už nezaujíma. Taktiež sa vyvarujte nákupom online po siedmej, respektíve večer. Keď sme unavení, máme pocit, že si dané veci zaslúžime viac ako obvykle a môže to skončiť impulzným nákupom nepotrebných vecí.

8. Kupujte značky obchodov

To, že niečo má krajší obal a lepšie meno neznamená, že aj chutí lepšie alebo je kvalitnejšie. Skúste aj lacnejšie varianty bežných produktov ako jogurt, múka a podobne. Prečítajte si zloženie a porovnajte, možno zistíte, že lacnejšia varianta je i zdravšia, čo sa mne osobne stalo konkrétne pri jogurtoch. Značkový produkt bol plný nezmyslov a obyčajný ala obchod obsahoval len to čo musel.

9. Využívajte to, čo máte doma

Nevymieňajte zbytočne predmety až kým to nie je naozaj nutné. Dajme tomu, že ste sa spolu nasťahovali a máte nejaký ten nábytok. Kým je ten daný kus nábytku funkčný a nerozpadáva sa, nie je nutné, aby ste kupovali nový, len preto, že sa vám momentálne nehodí. To má čas! Tak chvíľu posedíte na kvietkovanom gauči po babke a kúpite si nový keď naň naozaj budete mať. Brať si preto veci na splátky alebo mini pôžičky je nezmyselné. Každý nejako začína a nie je hanba mať zastaralý nábytok, hanba je byť nezodpovedný a zadĺžiť sa až po uši.

10. Niektoré veci ide používať viackrát

Staré tričko poslúži ako handra na umývanie kúpeľne. Do nádoby na mydlo stačí kupovať náplň, ktorá je lacnejšia, ako kúpa nového pumpičkového mydla. Využitím predmetov viackrát chránite okrem svojich úspor aj prírodu, čo je viac než potrebné.

11. Prestaňte neustále meniť interiér

Ste ten typ, ktorý každú chvíľu posúva gauč na druhú stranu, mení dekorácie a maľuje stenu na novú farbu? Tak odporúčam nádych, výdych a sadnúť si s papierom a farbičkami k stolu. Navrhnite si priestor, ako ho chcete MAŤ a už s ním nehýbte. Nehovorím, že tak musí ostať na veky vekov, ale aspoň pár rokov by mohol vydržať. Keď sa rozhodujete pre nové zmeny, napíšte si, čo vám momentálne prekáža a skúste nájsť riešenie. Vyvarujte sa tiež nápadom, ktoré sa vám len páčia, ale sú extrémne nepraktické. Napríklad mne osobne sa strašne páči tmavá podlaha, ale viem, že by to bol horor, takže ostávam pri tej svetlej.

12. Zľavy a výpredaje

Nákup pri výpredajoch je samozrejme výhodný a dobrý nápad, ale i tu treba dbať na to, aby sme nenakupovali zbytočnosti. Ja viem, že pri dobrých cenách sa človek ľahko unesie "veď to stojí len..." ale keď ten predmet nepotrebujeme, nebudeme ho kupovať. Pri zľavách je výhodné nakupovať hlavne veci, ktoré často používame a spraviť si zásobu. Takto dlhodobo ušetríme. My takto nakupujeme základné alebo trvanlivé potraviny, ktoré vieme bez problémov skladovať.

13. Vyrobte si sami

Nakúpiť si suroviny a vyrábať, variť a piecť si sami nám ušetrí veľa peňazí. Samozrejme to všetko vyžaduje čas, ale je určite výhodnejšie si uvariť dobré domáce jedlo alebo si upiecť tortu ako ju kupovať. Vyrobiť si môžete aj dekorácie, hlavne tie sezónne. Vence na Vianoce, Veľkú noc si môžeme vyrobiť z materiálov z prírody, ktorú sú často úplne zadarmo.

14. Jedlá mimo domu by mali byť výnimkou

Jedlá z donášky, reštaurácií by mali byť skôr výnimka, než pravidlo. Raz za čas si môžeme objednať pizzu alebo ísť na večeru, ale nemalo by to byť každý deň, ani druhý. Jeden - dvakrát do mesiaca je to viac než dosť. Dobré jedlo pokojne aj priateľmi si môžete dať aj doma za zlomok reštauračnej ceny. Môžete si spraviť kamarátske stretnutia a spolu niečo dobré navariť. Máte skvelý program aj výbornú večeru.

15. Jedlá by mali byť jednoduché

Zbytočne si nekomplikujte svoj život a držte sa pri jednoduchých, klasických receptoch. Raz za čas môžete skúsiť experimentovať a kúpiť si drahšie suroviny, ale základom by mali byť dobre známe pokrmy, ktoré chutia každému. Nemusíte sa báť, že by naše domáce recepty boli nezdravé alebo nutrične slabé. Nenechajte sa manipulovať momentálnymi trendmi. Babky na dedine ani nemajú páru čo je to avokádo a majú cez 90 rokov. Klasické jedlá sa tiež ľahšie pripravujú, čo nám ušetrí veľa času.

16. Darujem za odvoz

Nemusíte mať všetko nové na to, aby sa vám vaše okolie páčilo. Mnoho ľudí daruje kuchynské potreby, nábytok alebo elektroniku. Popozerajte sa po FB Marketplace-i, bazoši či stránke darujem za odvoz.

17. Keď už kupujem, tak kvalitné

To platí na všetko. Oblečenie, nábytok, auto... Poriadne si pred nákupom naštudujte výhody a nevýhody daného produktu. Pri nábytku si voľte pevné materiály a farby, ktoré sa nešpinia a sú nadčasové. Myslite na to, že trendy vydržia iba niekoľko rokov (nové štýly nábytkov vychádzajú každé 4 roky). Voľte si pre to neutrálne a klasické kúsky. Vyvarujte sa eko koži, tá vydrží veľmi krátko a zle sa čistí. Pri oblečení je tiež lepšie kupovať kvalitnejšie kúsky. To však neznamená, že jedno tričko má stáť 200€, ak teda nie je tak úžasné, že vydrží 10 rokov a budete ho milovať aj potom. V tom prípade, smelo do toho. Úžasné, naozaj kvalitné a dobré oblečenie sa dá nájsť aj v obchode s použitým tovarom. Častokrát sem putujú nádherné kúsky i s visačkami, ktoré obchody nestihli predať. Pri aute je dôležité, aby bolo v dobrom technickom stave. Nadarmo bude naleštené a moderné, keď sa každú chvíľu niečo pokazí. Pred výberom si treba pozrieť aj to, koľko auto spotrebuje paliva a koľko vás bude stáť výmena tej a tej súčiastky. Nemusí byť nové, aby bolo dobré. K nákupu auta tiež odporúčam so sebou brať niekoho, kto už auto vlastní, najlepšie tú danú značku a vie presne, čo a kde má skontrolovať. Taktiež ak ste mladší, zoberte si zo sebou niekoho, kto aspoň vyzerá vážne, aby sa vás neskúsili oklamať.

18. Urobte si sami

Namiesto toho, aby ste najímali maliara, vymaľujte si sami. Možno to nebude dokonalé, ale naučíte sa novú zručnosť a ušetríte veľa peňazí. Samozrejme neodporúčam sa špárať v nebezpečných veciach ako elektrika, plyn a podobne, ale poličku si hádam navŕtate. Ak nie vy osobne, tak nejaký kamoš alebo rodina.

19. Vonku sa nemusí len dakde sedieť

Keď sa ide von s kamošmi to neznamená automaticky si sadnúť niekde do kaviarne alebo baru. Keď je dobré počasie choďte na opekačky, stanovačky, vezmite si nejaký radler do ruky a choďte sa prejsť. Vyvenčite psíkov, choďte na túru, zbierajte huby, bylinky. Cez leto hybajte na rieky a jazerá. Viem, že v zime sú možnosti obmedzené, ale stále sa dá vynájsť. Spravte si večer spoločenských hier alebo domácu party.

20. Hľadajte zábavu, ktorá je zadarmo

Na to, aby ste šli na diskotéku nie je nutné, aby ste platili vstup. Je plno barov, kde môžete ísť bezplatne. Každú prvú nedeľu v mesiaci máte vstup do múzeí a galérií zadarmo a je plno koncertov, ktoré sú tiež úplne zdarma. Treba trochu prelistovať lokálne noviny alebo google. Ten kto hľadá, nájde.

Sme na konci môjho zoznamu. Verím, že vám aspoň jeden z bodov pomôže ušetriť tu a tam nejaké euríčko. Zabávajte sa, ale buďte zodpovední a hlavne si prosím vás, neberte mini pôžičky na blbosti. Nemusíte sa obávať, všetko krásne, po čom naozaj túžite,

k vám príde. Prajem, aby sa vám vyplnili všetky sny! Veľa šťastia pri šetrení :)

S pozdravom

Vickie


bottom of page