top of page

Vickie

Voľnočasová víla a princezná

PREČO JE ZIMA DÔLEŽITÁ A ČO PRE ŇU MÔŽEME SPRAVIŤ MY, OBYČAJNÍ ĽUDIA

Keď som bola dieťa, zima vyzerala o čosi inakšie, ako to poznáme dnes. Sneh padal už od konca novembra a dokonca sa nám podarilo zažiť aj zopár bielych Vianoc. Dnes, v dôsledku globálneho otepľovania, ktoré už môžeme pozorovať aj u nás na Slovensku, sú ročné obdobia neusporiadané. Ak to bude takto pokračovať, moje vtipy o tom, že budem svojim deťom oberať pomaranče v záhrade sa stanú realitou.

Zima je popritom veľmi dôležitá pre nás i prírodu samotnú. Zima a mráz zabíjajú nebezpečné mikroorganizmy, baktérie, prebytočný hmyz a dávajú dostatočný čas pre stromy i pôdu na oddych. V prípade, že k nám zima nezavíta, všetky tieto škodlivé organizmy ostávajú vo vzduchu, pôde, vode a spôsobujú nám choroby alebo škodia stromom, zvieratám a podobne. Cez leto nás štvú komáre a kliešte, ktoré poprašujú lietadlá chemickými látkami a len pre vašu informáciu, tie látky spolu s komármi dýchame aj my.

Sneh je zdanlivo studený, ale má skvelé izolačné schopnosti a preto je schopný chrániť rastliny i zvieratá. Určite ste už videli dokumentárny film, kde sa polárne zvieratá na noc skrývali pod sneh. Teraz však o snehu počujeme čoraz menej. Skôr sa objavujú kyslé dažde a prudké mrazy, ktoré zahubia púčiky zbláznených stromov a ničia úrodu.

Teraz ste si to prečítali a hovoríte si: "Hmm, to je strašné, ale čo ja s tým?"

Je veľa spôsobov, ako môže pomôcť každý z nás. Snažte sa chrániť našu krajinu ako najlepšie viete. Som si vedomá toho, že málokto z nás má peniaze na to, aby si teraz kupoval najnovšie elektrické auto a podobné výdobytky technológie. Skôr sa zamerajme na tie jednoduché, malé kroky. Pozrite sa, čo by ste mohli zlepšiť doma. Často som dostala odpoveď, "Ale veď viac znečisťujú továrne ako ja." Samozrejme, ale skúsme sa zamyslieť nad tým, ako sa napríklad dostanú tony odpadu do takej spaľovne.

My, obyčajní, malí ľudia, ktorý za nič nemôžeme si kupujeme fúru predmetov a blbostí, ktoré sú nám na nič a nakoniec skončia v odpade. Hodíme to do koša a zázrakom je to z nášho domu preč. Predstavte si, že by odpadky nikto neodnášal! Všetko, čo si vyprodukujete by ležalo u vás doma na záhrade alebo ešte lepšie, priamo v izbe. Nechajte si to prejsť hlavou a teraz si domyslite, že akú kopu by mal váš sused, kamarát alebo mama. Toto všetko ide do továrne, na ktorú nadávame a to je v priemere 339kg odpadu na jednu osobu za rok. Odpadky sme však vytvorili my, nie spaľovňa. Kupujte len to, čo potrebujete a nenechajte sa obalamutiť reklamnými hračkami a keď to už nepotrebujete, skúste to najprv darovať niekomu v núdzi.

Saďte stromy a rastliny. Toto je o niečo viac realizovateľnejšie, pre tých, ktorý vlastnia záhradu. Nemajte, prosím vás len holý trávnik. Zdá sa, že je to jednoduchšie, ale skrýva to nečakané náklady. Na pozemku bez stromov je celé leto neskutočne horúco. Nemôžete si sadnúť ani len na terasu bez toho, aby ste sa neuškvarili. Ľudia si potom kupujú markízy a platia od 8000 a vyššie pre trochu tieňa. Trávu, ktorá je celý deň vystavená silnému slnku treba aj polievať a veru nemálo. Keď pridáte na svoj pozemok stromy, kry a iné rastliny vytvoríte rozmanitosť, ktorá sa dokáže navzájom podporovať a udržuje pozemok oveľa chladnejším a vlhším.

V letných mesiacoch teda bude menej teplo a pôda sa pomalšie vysúša. Niektoré rastliny dokonca potrebujú menej starostlivosti ako trávnik a stromy vám môžu priniesť aj úrodu. Sadiť stromy sa však dá aj v meste. Pridajte sa k nejakej organizácii a pomáhajte svojmu okoliu.

Jazdite v aute s kamošmi a kolegami. Neviem, či ste si to dakedy všimli, ale bežné auto má minimálne 4 miesta na sedenie. Ak kolega býva v tej istej mestskej časti, menšom meste alebo dedine ako vy, poprípade cestou, tak choďte spolu. Kolega vám dá na palivo alebo raz pôjdete jeho, potom svojim autom, to už je na báze dohody.

Možno neskoršie pripíšem ďalšie nápady, ale môžete pokojne aj vy pridaním komentáru. Verím, že si krásnu zimu ešte užijeme!


bottom of page