top of page

Vickie

Voľnočasová víla a princezná

ZERO WASTE V MALOM, TOTO ZVLÁDNE KAŽDÝ!

Väčšina z nás je si vedomá toho, že tvoríme extrémne množstvo odpadu a tým pomaly ale isto ničíme našu planétu. Byť si toho vedomí je jedna vec a robiť niečo proti tomu je druhá. Máme svoje potreby a zaužívané úkony, ktoré robíme a ťažko sa od nich odpútavame. Zero waste hnutie je skvelým príkladom, ako by sme my v našej domácnosti mohli napomôcť pri znížení tvorby odpadu a dovoliť matičke Zem aspoň na chvíľku sa nadýchnuť.

Problém je ten, že ľudia si ťažko zvykajú na nové veci a často krát pri pokuse zmeniť sa na zero waste majú pocit, že im z toho praskne hlava. Preto som prišla s malými krokmi, ktoré postupne môžete zaviesť do svojho života, bez toho, aby ste mali pocit, že toto hnutie je vo vašej domácnosti nerealizovateľné.

Zaobstarajte si sklenenú alebo kovovú fľašu na vodu (pre každého člena rodiny) a naučte sa ich nezabudnúť doma. Je to prvý malý krok, ale spraví to veľkú zmenu. Nájdete ich napríklad na stránke zdraveflase.sk. Ja mám svoju zo supermarketu. Niektoré značkové vody sa totiž predávajú v sklenených fľašiach, ktoré môžete používať i ďalej. Pekné sklenené fľaše môžete použiť aj na uskladňovanie cestovín, korenín alebo olejov. Na kávu a iné horúce nápoje si nájdite peknú termosku.

Látková nákupná taška by mala byť druhou vecou, ktorú by ste sa mali naučiť, nosiť neustále so sebou. Dajú sa kúpiť aj v takým dekoračných motívoch na kľúče v tvare jahôdky, či len ako nenápadná sivá kocka. Ak sa naučíte mať takúto taštičku neustále pri sebe, šetríte nielen životné prostredie, ale aj svoje peniažky. Úprimne koľkokrát sa vám stalo, že ste si zabudli tašku doma a museli si ju kúpiť? Nestojí veľa (eur) ale mnoho rokov kým sa rozloží.

Ovocie, zelenina a pečivo bez obalov našťastie ľahko kúpite aj v bežnom supermarkete. Nemusíte ich nutne baliť do igelitiek. Uložte ich do svojich látkových tašiek. (Ak sa zašpinia, dajú sa vyprať, žiaden problém.) Ak máte pocit, že ich potrebujete nutne od seba oddeliť, zaobstarajte si menšie látkové taštičky, určené presne na toto. Môžete si ich samy ušiť, ak viete ako. Takéto taštičky nájdete aj na známej handmade stránke sashe.sk.

Vykašlite sa na plastové slamky. Kúpte si sadu krásnych nerezových slamiek. V drinkoch vyzerajú luxusne a pritom chránia životné prostredie. Znovu ušetríte aj peniaze, pretože kovové slamky môžete jednoducho umyť a použiť znova a znova. Ja som ich našla na www.letti.sk.

Papierové utierky sa dajú jednoducho nahradiť látkovými. Neviem presne, odkedy sú papierové utierky tak populárne, ale keď som bola malá, tak sme ich nikdy doma nemali. Moja mamka používala odjakživa látkové kuchynské utierky, ktoré sa následne vyprali a používali znova. Takéto utierky zoženiete naozaj v každom obchode s pomôckami do domácnosti.

Recyklujte, darujte a kompostujte všetko, čo sa dá. Máte staré oblečenie a neviete čo s ním? Na FB je plno skupín, kde môžete odevy darovať ľuďom, ktorý ich potrebujú. Darujte detské vecičky mamičke v núdzi alebo spravte balíček hračiek. Predtým ako začnete veci vyhadzovať sa opýtajte ľudí vo vašom okolí, či by to nejako nevyužili. V niektorých mestách sú dokonca aj špeciálne kontajnery na oblečenie, kde môžete svoje nepotrebné veci odniesť. Meníte obývačkovú stenu? Dajte starú na www.za-odvoz.sk. Mladé páriky a rodinky, ktoré nemajú peniaze na nový nábytok si pre ňu s radosťou prídu. Kompostovať môžete vo vlastnej záhradke, na balkóne alebo si nájdete spoločné mestské kompostovanie miesta. Nemáte nič také vo svojom okolí? Navrhnite to susedom a spravte si ho. Nič nie je nemožné, ak to človek chce.

Posledný tip, je aby ste sa zamysleli. Majte na pamäti, že kým pre nás sú tieto kroky maličké a vyžadujú minimum energie, pre planétu je to veľká pomoc. Áno, aj tá jedna plastová taška, ktorá neskončila tancujúca vo vetre na ulici. Nemyslite si, že vy ako osôbka, v jednotnom čísle nemôžete ovplyvniť dianie vo svete. Môžete. Každý z nás je len jedna osôbka, ale v jednom meste nás žije mnoho. Ak by každý z nás spravil len toľko, koľko je na tomto zoznamčeku, zmenili by sme toho VEĽA!

Máte nejaké vlastné tipy, ktoré sa dajú ľahko zakomponovať do života? Napíšte ich do komentáru.

Môj youtube: https://www.youtube.com/vickievideo

Lookbook profil: http://lookbook.nu/vickievideo

Instagram: @vickievideo

Facebook: @vickievideo

Twitter: @vickievideo

Príspevok nie je sponzorovaný.


bottom of page