top of page

Vickie

VoÄŸnočasová víla a princezná

MOJE NAJOBÄœĂšBENEJĆ IE JEDLÉ KVETY, KTORÉ SI NAZBIERATE DOMA A NA LÚKE


Ak ma aspoƈ troĆĄičku poznĂĄte alebo ste sa dakedy popozerali na mojom youtube kanĂĄli, tak viete, ĆŸe milujem kvety. NiektorĂ© z nich sa dajĂș dokonca jesĆ„ a tak zmeniĆ„ jednoduchĂ© jedlo na niečo vĂœnimočnĂ© a zaujĂ­mavĂ©. Na svoje 20 narodeniny som mala tortu plnĂș jedlĂœch kvetov. Najprv tomu nikto nerozumel, no keď zistili, ĆŸe danĂ© kvietky sĂș sĂșčasĆ„ou pokrmu ich skĂșsili ochutnaĆ„. Boli prĂ­jemne prekvapenĂ­. VĂ€ÄĆĄina kvietkov z mĂŽjho zoznamu rastie vo voÄŸnej prĂ­rode, kde ich i sama chodĂ­m zbieraĆ„. Je to prĂ­jemnĂĄ prechĂĄdzka lĂșkou a lesom, pričom si prinesiem domov niečo pod zub. PrĂ­roda nĂĄm dĂĄva mnoho uĆŸitočnĂœch a chutnĂœch bylĂ­n,

s ktorĂœmi sa oplatĂ­ pracovaĆ„ aj v kuchyni. Medzi moje najobÄŸĂșbenejĆĄie jedlĂ© kvety patria:



1. Fialka voƈavå


Fialky sĂș milĂ© kvietky, ktorĂ© rastĂș skoro na jar a sĂș celkom rozĆĄĂ­renĂ©. EĆĄte sa mi nestalo, ĆŸe by som ich v lese nenaĆĄla. MajĂș krĂĄsnu vÎƈu a chuĆ„ sĂ­ce o dosĆ„ jemnejĆĄiu, ale podobnĂș prĂĄve tej vĂŽni. KrĂĄsne sa hodia na ozdobovanie koláčov, tort a inĂœch mƈamiek. TieĆŸ vyzerajĂș super

v ĆĄalĂĄte alebo na vrchu smoothie misy. Okrem toho sa z fialiek dĂĄ vyrobiĆ„ i sirup, ktorĂœ mĂĄ mnoho vyuĆŸitĂ­.


Sirup z fialky voƈavej


Na prípravu fialkového sirupu budeme potrebovaƄ:


40 aĆŸ 50 g sladkĂœch fialiek (asi 3 aĆŸ 4 plnĂ© hrste)

Z vlastnej skĂșsenosti viem ĆŸe fialky, ktorĂ© rastĂș hlbĆĄie v lese, v tieni, sĂș oveÄŸa voƈavĆĄie a sladĆĄie ako tie, ktorĂ© boli na slniečku. Tie v lese sĂș sĂ­ce drobnejĆĄie a menej vĂœraznĂ©, ale o to lepĆĄie.

150 ml vriacej vody

300g bieleho cukru

Ako si pripraviƄ sirup z fialky
FialkovĂœ kompĂłt

OdstrĂĄnime vĆĄetky stonky, lĂ­stočky a kvietky umyjeme. Fialky zalejeme vriacou vodou a takto zakrytĂ© kuchynskou utierkou ich nechĂĄme odstĂĄĆ„ cca 24 hodĂ­n. OdporĂșčam pouĆŸiĆ„ misku, ktorĂș nasledujĂșci deƈ vieme pouĆŸiĆ„ na vodnĂș kĂșpeÄŸ. NasledujĂșci deƈ fialky v miske dĂĄme nad vodnĂș kĂșpeÄŸ, pridĂĄme cukor a dobre rozmieĆĄame. Budeme postupne mieĆĄaĆ„, aĆŸ kĂœm sa cukor

z horĂșcej pary Ășplne nerozpustĂ­. Potom kvietky scedĂ­me cez jemnĂ© sito a sirup je hotovĂœ. UchovĂĄvajte ho v sklenej nĂĄdobke v chladničke. Takto vydrĆŸĂ­ aĆŸ 12 mesiacov. MĂŽĆŸete ho pouĆŸiĆ„ pri prĂ­prave koláčikov, krĂ©mov, palaciniek, zmrzliny, nĂĄpojov, pudingov a podobne.


FialkovĂœ čaj

Prírodné modré farbivo

VĂœhodou je, ĆŸe fialky sĂș aj jemnĂ©, prĂ­rodnĂ©, modrĂ© farbivo. TakĆŸe s prĂ­jemnou chuĆ„ou pridĂĄte aj trochu farby. MĂŽĆŸete tak pripraviĆ„ naprĂ­klad zdravĂ© detskĂ© torty. Nečakajte vĆĄak extrĂ©mne ĆŸiarivĂ© farby. BudĂș to veÄŸmi jemnĂ©, pastelovĂ© odtiene zamieĆĄanĂ© v bielom krĂ©me.




2. LevanduÄŸa lekĂĄrska


MyslĂ­m si, ĆŸe vyuĆŸĂ­vanie levandule v kuchyni je uĆŸ celkom znĂĄme. Ja som uĆŸ v minulosti spravila jeden videonĂĄvod na to, ako si spraviĆ„ svieĆŸu levanduÄŸovĂș limonĂĄdu a mala veÄŸkĂœ Ășspech. Video je sĂ­ce starĆĄie, ale recept je stĂĄle aktuĂĄlny. MĂŽj priateÄŸ sa uĆŸ nevie dočkaĆ„ kedy pĂŽjdeme zbieraĆ„ levanduÄŸu, aby som mohla znovu pripraviĆ„ tento letnĂœ nĂĄpoj. Rovnako ako

z fialiek i z levandule si mĂŽĆŸete pripraviĆ„ i sirup.

3. OrgovĂĄn obyčajnĂœ


OrgovĂĄn je ďalĆĄĂ­, veÄŸmi dobre znĂĄmy kvet v naĆĄich končinĂĄch. Je nĂĄm znĂĄma jeho krĂĄsna vÎƈa, ale mĂĄlokto vie, ĆŸe to je jedlĂœ a chutnĂœ kvet. Rovnako ako pri fialke mĂĄ aj orgovĂĄn vĂŽni podobnĂș, no jemnĂș chuĆ„. Ak by ste si chceli pripraviĆ„ orgovĂĄnovĂœ alebo levanduÄŸovĂœ sirup, stačí v recepte na fialky zameniĆ„ kvet na ten, ktorĂœ by ste chceli pripraviĆ„. Teraz by som ale chcela ukĂĄzaĆ„ jeden veÄŸmi jednoduchĂœ nĂĄvod na orgovĂĄnovĂœ cukor, ktorĂœ si mĂŽĆŸete pripraviĆ„ aj s drobcami v domĂĄcnosti.

Kvety orgovĂĄnu sa dajĂș jesĆ„

Jednoducho do sklenej nĂĄdoby natrhajte kvietky orgovĂĄnu a pridajte rovnakĂ© mnoĆŸstvo cukru.

To je vĆĄetko. Suroviny pretrepte, aby sa dobre premieĆĄali a nechajte odstĂĄĆ„. Rovnako si mĂŽĆŸete pripraviĆ„ i levanduÄŸovĂœ, fialkovĂœ ale dokonca i mĂ€tovĂœ cukor. Pre mĂ€te pouĆŸite lĂ­stky rastliny.

OrgovĂĄn je peknĂœ a jedlĂœ

4. PĂșpava lekĂĄrska

PĂșpava lekĂĄrska je vĂ€ÄĆĄinou povaĆŸovanĂĄ za burinu, pričom je to veÄŸmi uĆŸitočnĂĄ bylinka. Okrem kvetov, sĂș jedlĂ© aj jej lĂ­stočky a koreƈ. LĂ­stky, predtĂœm ako ich pĂŽjdeme jesĆ„ by som odporučila ponoriĆ„ do studenej vody (mĂŽĆŸete aj s ÄŸadom) na 15 min, aby sme sa zbavili mliečka a teda nadmernej horkosti.

Recept na chutnĂœ pĂșpavovĂœ ĆĄalĂĄt


Tento ĆĄalĂĄtik je veÄŸmi jednoduchĂœ a zĂĄroveƈ zdravĂœ, mĂŽĆŸete ho konzumovaĆ„ ako prĂ­lohu ku mĂ€su. PouĆŸitĂ© suroviny si samozrejme mĂŽĆŸete prispĂŽsobovaĆ„.

PĂșpava by sa nemala kosiĆ„

Potrebujete: 30 listov pĂșpavy, 5 ks cherry paradajky, pol jarnej cibuÄŸky, pol ĆĄalĂĄtovej uhorky, 3 listy čínskej kapusty, 1 ČL olivovĂœ panenskĂœ olej.


PrĂ­prava tohto ĆĄalĂĄtu je veÄŸmi jednoduchĂĄ. Listy pĂșpavy a čínsku kapustu umyte a nakrĂĄjajte na malĂ© časti (kocky, obdÄșĆŸniky), vloĆŸte do misy. UmytĂ© cherry paradajky rozreĆŸte na polku, pridajte ku ĆĄalĂĄtu. OčistenĂș a umytĂș uhorku nakrĂĄjajte na tenĆĄie krĂșĆŸky a jarnĂș cibuÄŸku tieĆŸ na krĂșĆŸky. Nakoniec pridajte 1 ČL olivovĂ©ho oleja. VĆĄetko spolu dobre premieĆĄajte a mĂŽĆŸete podĂĄvaĆ„.

ZelenĂ© smoothie z pĂșpavovĂœch listov

Rovnako ako pridĂĄvate do smoothie ĆĄpenĂĄt alebo zimnĂș kapustu si mĂŽĆŸete pridaĆ„ listy pĂșpavy. Znie to neuveriteÄŸne, ale pĂșpavovĂ© listy sĂș plnĂ© vĂĄpnika a ĆŸeleza. To ste si nemysleli, ĆŸe takĂœ poklad kosĂ­te čo?

PĂșpavovĂ© palacinky


Lupienky pĂșpavu sĂș drobnĂ© a skvele sa hodia do koláčikov. VeÄŸmi neovplyvƈujĂș chuĆ„, ale pridajĂș vitamĂ­ny. SkĂșste ich primieĆĄaĆ„ do palacinkovĂ©ho cesta alebo vaflĂ­.

Vickie miluje prĂ­rodu

PĂșpavovĂ© ĆŸelĂ©


Z kvietkov podobne ako z fialok si mĂŽĆŸete pripraviĆ„ sirup. Pre lepĆĄiu chuĆ„, nakrĂĄjajte do sirupu pĂĄr koliečkov citrĂłnu a pokračujte v prĂ­prave. Nakoniec do čistĂ©ho sirupu dajte dĆŸemfix a vznikne vĂĄm pĂșpavovĂ© ĆŸelĂ©. MoĆŸnostĂ­ je naozaj veÄŸa.

MedvedĂ­ cesnak a jeho kvety

To, ĆŸe medvedĂ­ cesnak je chutnĂĄ a zdravĂĄ bylinka uĆŸ asi dĂĄvno viete, ale neviem, či ste dakedy chutnali jeho kvietky. Kvety medvedieho cesnaku chutia jemne medovo a intenzĂ­vnejĆĄie cesnakovo ako listy tekto rastliny.

Kvety medvedieho cesnako chutia medovo cestnakovo

KonzumovaĆ„ sa dajĂș aj pĂșčiky. Kvietky vedia krĂĄsne ozdobiĆ„ ĆĄalĂĄt alebo i inĂœ pokrm a dodajĂș cesnakovĂș chuĆ„. Mƈam VĂœhoda medvedieho cesnaku v kvete je i to, ĆŸe nemĂĄte ĆĄancu ho zameniĆ„ za konvalinku, ktorĂĄ je jedovatĂĄ.

Keď budete zbieraĆ„ kvietky a bylinky buďte vĆŸdy ohÄŸaduplnĂœ a netrhajte ich z jednĂ©ho miesta. TaktieĆŸ ak budete zbierat lĂ­stočky, netrhajte ich z jednej rastliny. Zoberte max 3 lĂ­stky a zvyĆĄnĂ© nechajte rastlinke, aby sa dokĂĄzala regenerovaĆ„ a na budĂșci rok nĂĄs poteĆĄila znovu sladkĂœm kvietkom.

ĎalĆĄie jedlĂ© kvety:

Kvety bieleho agĂĄtu (len kvety! ostatnĂ© časti sĂș jedovatĂ©)

AgĂĄt biely jedovatĂœ jedlĂœ kvet

SedmokrĂĄsky

SedmokrĂĄska kvietky na tortu

Kvety hluchavky ĆĄkvrnitej

Hlukavka ĆĄkvrnitĂĄ kvety so ĆĄalĂĄtu

Kvety ďateliny lĂșčnej

Ďatelina lĂșčna jedlĂœ kvet

Instagram: @vickievideo

Facebook: @vickievideo

Twitter: @vickievideo

PrĂ­spevok nie je sponzorovanĂœ.


bottom of page