top of page

Vickie

Voľnočasová víla a princezná

5 VECÍ, KTORÉ SI MÔŽETE VYROBIŤ ZO ŽIHLAVY

Ahojte!

V tomto článku vám chcem napísať o jednej neocenenej, ale veľmi užitočnej rastlinke - žihlave. Asi by ste si nemuseli pohrabať vo svojich pamätiach, aby ste si spomenuli na nepríjemné stretnutie s touto rastlinkou. Skúste však zabudnúť na nepríjemné štípance a poďte sa s ňou skamarátiť.

1. Žihlavový čaj

Toto asi nebude žiadna novinka, ale stojí za pripomenutie. Žihľavový čaj prelieči obličky, priaznivo pôsobí aj na žlčník a pečeň, pomáha pri alergii, bojuje proti bolestiam hlavy a podporuje metabolizmus. Okrem iného pomáha bojovať proti akné. Ak máte problematickú pleť, pite teplý žihlavový čaj trikrát denne počas dvoch týždňov. Nie však dlhšie! Potom si dajte cca mesiac prestávku a podľa potreby zopakujte.

2. Žihlavové smoothie

Tradičné zelené smoothie už dnes pozná asi každý. Je načase vyskúšať niečo nového! Oproti špenátu obsahuje mnohonásobne viac vápnika a je tiež bohatá na horčík, železo, draslík.

Môj recept:

1/2 jablka

1/2 zamrazeného banánu

1 kiwi

7 lístkov žihlavy

Už iba rozmixovať. Ak nemáte zamrazený banán, použite pár kociek ľadu.

Žihlavu vždy zbierajte ďaleko od cesty. Najlepšie sú mladé tmavozelené výhonky.

3. Žihlavový prášok

Zachovajte si skvelé účinky žihlavy aj na zimu. Stačí si nazbierať dostatočné množstvo, nechať vysušiť na suchom, tmavom, ale dobre vetranom mieste a zomlieť. Prášok môťete využívať ako sypaný čaj ale taktiež pridávať do smoothie a ďalších receptov.

4.Žihľavová tinktúra.

Ak chcete posilniť svoje vlasy, dodať im lesk a tiež zabrániť vypadávaniu, pripravte si žihlavovú tinktúru.Na jej výrobu potrebujete pol litra kvalitného bieleho alkoholu a sto gramov sušenej žihľavy. Nasypte ju do sklenenej nádoby a prilejte toľko alkoholu, aby prikryla žihlavu. Odložte na tmavé miesto a lúhujte dva týždne. Občas premiešajte. Nepiť! :D Po dvoch týždňov zmes scedte a tekutinu odložte do fľašky z tmavého skla. Pred umytím vlasov si tinktúru vmasírujte do vlasov (na pokožku hlavy) a nechajte 10 minút pôsobiť a potom zmyte.

5. Žihlavové hnojivo

Ak máte záhradku iste využijete toto efektívne a jednoduché hnojivo. Stačí si natrhať žihlavu, pokojne celú, zaliať vodou a zaťažiť tehlami. Teraz ju odložte niekde, trošku ďalej, pretože to nebude veľmi voňavé a čakajte. Po štyroch týždňoch budete mať plnohodnotné hnojivo úplne zadarmo.

Dúfam, že sa vám článok páčil a našli ste si niečo užitočného :)

Napíšte svoj názor do komentáru.

S pozdravom Vickie


bottom of page