top of page

Vickie

Voľnočasová víla a princezná

ŠÍPKOVÝ LEKVÁR A DOMÁCI CHLEBÍK, NAJLEPŠIA JESENNÁ POCHÚŤKA

Červené bobule šípok pútali pozornosť už aj našich predkov. Nebola to však výslovne ich žiarivá farba v pomaly šednúcom kraji, ale aj ich liečivé účinky. Dnes už dobre vieme, že šípky obsahujú mnoho užitočných vitamínov, ako napríklad vitamín C, dokonca viac ako citróny. Na počesť našich predkov a prichádzajúcej zimy vám ukážem, ako sa pripravuje klasický šípkový lekvár a k tomu upečiem jednoduchý domáci chlebík.

Základný recept je tento na 2kg šípok potrebujeme 1kg cukru. Recept treba prispôsobiť množstvu šípok.

Šípky umyjeme, vytriedime nepekné kúsky, poprípade iné znečistenia a odvážime ich, aby sme vedeli koľko cukru budeme potrebovať. Šípky zalejeme vodou, stačí tak, aby sa do nej ponorili a na pomalom ohni pomaly varíme až kým úplne nezmäknú.

Po varení ich prepasíruje. Takto sa zbavíme semiačok a pichľavých čiastočiek. Následne pyré vrátime do hrnca, pridáme cukor a povaríme. Ešte horúce naplníme do fliaš, zatvoríme a otočíme dole hlavou. Necháme ich odležať 24 hodín.

K domácemu šípkovému lekváru si môžete dopriať aj kvalitný domáci chlebík. Ja ho pripravujem viacmenej od oka. Používam naň približne 750g múky, pol hrnčeka vlažného mlieka, 7g droždia, lyžicu octu, lyžičku soli a cca 300ml vody. Môžete pridať aj lyžičku rasce či ľanových semiačok. Najprv zmiešam droždie, trochu múky, mlieko a nechám kvasinky prebudiť. Potom primiešam ostatné suroviny a vymiesim cesto.

Nechám ho kysnúť na teplom mieste pokojne aj celý deň, či cez noc. Cesto preklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme peceň. Chlebík preložíme na plech a necháme ho ešte 20 minút kysnúť. Potom ho natrieme slanou vodou a spravíme jemné zárezy, aby pri pečení nepopraskal. Vložíme ho do rúry na 200°C a pečieme až do zlatohneda.

Túto skvelú pochúťku môžete podávať rovno z rúry s maslom a šípkovým lekvárom. Dobrú chuť :)


bottom of page