top of page

Vickie

Voľnočasová víla a princezná

AKO ČISTIŤ DOMÁCNOSŤ BEZ CHÉMIE







Predtým, ako sme sa s priateľom nasťahovali spolu bol výber čistiacich prostriedkov na mojej mamke. Teraz keď už bývame samy, rozhodujem o týchto veciach sama a mám možnosť "experimentovať". Takto som si raz kúpila nejaký "fajný" odmasťovač, ktorý okrem masti odstránil pomaly aj moje pľúca. Štípalo to ako sviňa a rúru som vetrala ešte ďalšie tri dni. Úprimne som sa v nej bála hocičo upiecť. Keď som ju zapla, aby som tú chemikáliu z nej po tých troch dňoch dajako "vypálila" šiel z nej nechutný štipľavý dym. Našťastie sa mi to podarilo odstrániť a už som "tú vec" nikdy na čistenie nepoužila. Vlastne som ju nepoužila už na nič.

Mnohé čistiace prostriedky, ktoré kupujeme obsahujú toxické látky, ktoré sú viac škodlivé pre nás ako si myslíme. Predstavte si, ako vaše malé dieťa lezie štvornožky po podlahe, ktorú ste predtým vytreli toxickými chemikáliami a následne si váš drobček pchá ručičky do úst. Chemikálie si takto "pozbierajú" aj vaši domáci maznáčikovia, ktorý asi ťažko odolajú dobrôtke padnutej na zem. Takýmito čistiacimi prostriedkami však umývame i nábytok, hračky, oblečenie aj nádoby, z ktorých neskôr samy konzumujeme jedlo. Našťastie existujú prírodné náhrady, ktoré sú bezpečné, nenáročné na životné prostredie a rovnako účinné.



Pre výrobu rôznych prírodných čistiacich prostriedkov budeme potrebovať:


Sóda bikarbóna

Absorbuje a odstraňuje zápach. Môžete ju použiť na čistenie kuchynských dosiek, umývadiel a vaní. Taktiež je účinný pri čistení kobercov. Stačí ňou koberec posypať, nechať pôsobiť 15 minút a následne povysávať. Účinný, ako jeho príbuzný z reklamy.


Má prirodzené protiplesňové a antibakteriálne účinky. Taktiež odstraňuje mastnotu a usadeniny.


Odstrňuje špinu, mastnotu a fľaky. Ak chcete, aby vyzerali vaše panvice a plechy ako nové, nalejte na ne kastílske mydlo a vydrhnite ich.


Soľ

Soľ je známy svojimi čistiacimi účinkami a je väčšinová zložka i drahých čistiacich prostriedkov. Soľ zmiešaná s horúcou vodou skvele odstraňuje mastnotu a zápach z kuchynského odtoku. Na odstránenie čajových či kávových fľakov použite rovnakú zmes, len pridajte pár kvapiek pravého, citrónového esenciálneho oleja.

Esenciálne oleje na čistenie a pre krásnu vôňu:

Citrusové plody dezinfikujú a odstraňujú nielen vodný kameň, ale i mastné usadeniny. Čajovník, tymian a oregano sú silne dezinfikačné, bez toho, aby nám ublížili, protiplesňové aj antibakteriálne. Levanduľa a mäta majú okrem krásnej vône aj veľmi príjemný efekt na našu psychiku. Kvapky esenciálneho oleja môžete použiť aj namiesto aviváže a citrón vám bielizeň dokonca vybieli.

  • Citrón

  • Limetka

  • Grapefruit

  • Pomaranč

  • Eukalyptus

  • Čajovník

  • Tymián

  • Oregano

  • Mäta

  • Levanduľa

Univerzálny čistič na všetky povrchy:

Tento čistič môžete použiť na všetky povrchy vo vašej domácnosti od skla až po drevo. Pri čistení plastov a prírodného kameňa však odporúčam namiesto citrusu použiť čajovníkový alebo oreganový olejček, aby kyslosť z citrusu nepoškodila samotný povrch. Na ostatné materiály môžete citrusy smelo používať a tešiť sa zo skvelého efektu.


250 ml teplej vody

250 ml bieleho octu

10 kvapiek citrusového esenciálneho oleja podľa vlastného výberu


Do fľaše s rozprašovačom vlejte vodu a ocot. Jemne pretrepte. Pridajte esenciálny olej a znovu zatrepte. To je všetko! Použite na linku, drevo, sklo, nerezovú oceľ, porcelán a podlahy.

Odstraňovač vodného kameňa:


1 čl sódy bikarbóny

3 pl vody

5 kvapiek limetkového esenciálneho oleja

5 kvapiek citrónového alebo grapefruitového esenciálneho oleja


Do sódy bikarbóny primiešajte oleje a vodu. Zmes treba miešať, kým sa nevytvorí pasta. Malé množstvo pasty natrieme na potrebné miesto. Po 20 minútach zotrieme vlhkou handričkou. Nemusíte nič šúchať, ani drhnúť.

Osviežovač vzduchu:

Úprimne ani nechcem vedieť čo tie "osviežovače" z obchodu obsahujú. Bezpečnostné upozornenia na obale však zneli jasno. Nevdychovať (čo je asi trochu ťažké, keď je to rozprášené v miestnosti) a používať len na dobre vetranom mieste, zabrániť kontaktu s potravinami a prípade požitia, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc a tak ďalej. Ja si doma pripravujem úplne jednoduchú zmes, ktorú môžete bezpečne vdychovať, ba dokonca vám to nieže škodí, ale práveže pomáha. Napríklad keď použijete eukalyptus a citrón, tak máte zmes, po ktorej sa dobre dýcha a zároveň krásne voňia. Na záchode použite čajovník. Budete mať vydezinfikovaný vzduch a môžete ho bez problémov vdychovať. Nič sa nestane ani vtedy, keby máte v miestnosti jedlo. Nehovorím, že ho máte priamo ním postriekať, ale kým zmes používate ako osviežovač a náhodou vám "pristane" na ovocí na stole, nemusíte robiť paniku. Tento osviežovač môžu bezpečne používať aj deti vo svojich izbách alebo si ho samy nastriekať v miestnosti. Nie je to dosť lepšie?

Na príparavu stačí 250 ml vody a 5 kvapiek esenciálnych olejov podľa vlastného výberu. Môžete ich aj kombinovať. Kvalitné esenciálne oleje sú silné a preto z nich ani nepotrebujete veľa. Keby vám zmes prišla príliš silná alebo máte v domácnosti malinké dieťa, použite menej kvapiek. Do fľaše s rozprašovačom vlejte vodu a oleje. Poriadne zatrepeme. Môžete použiť na osvieženie vzduchu, vankúšov alebo iných textílií. Ja zmes striekam napríklad na gauč či záclony. Komári nemajú radi mätu ani citrusové vôňe, takže si ich môžete takto odplašiť. Na vankúše je skvelá levandula, ktorá upokojuje a pomáha ľahko zaspať.

Našli ste všetky recepty, ktoré ste potrebovali? Napíšte mi komentár.






Môj youtube: https://www.youtube.com/watch?v=3ttJu06SeAQ

Lookbook profil: http://lookbook.nu/vickievideo

Instagram: @vickievideo

Facebook: @vickievideo

Twitter: @vickievideo

Príspevok nie je sponzorovaný.






bottom of page