top of page

Vickie

Voľnočasová víla a princezná

MOJE NAJOBĽÚBENEJŠIE JEDLÉ KVETY, KTORÉ SI NAZBIERATE DOMA A NA LÚKE


Ak ma aspoň trošičku poznáte alebo ste sa dakedy popozerali na mojom youtube kanáli, tak viete, že milujem kvety. Niektoré z nich sa dajú dokonca jesť a tak zmeniť jednoduché jedlo na niečo výnimočné a zaujímavé. Na svoje 20 narodeniny som mala tortu plnú jedlých kvetov. Najprv tomu nikto nerozumel, no keď zistili, že dané kvietky sú súčasťou pokrmu ich skúsili ochutnať. Boli príjemne prekvapení. Väčšina kvietkov z môjho zoznamu rastie vo voľnej prírode, kde ich i sama chodím zbierať. Je to príjemná prechádzka lúkou a lesom, pričom si prinesiem domov niečo pod zub. Príroda nám dáva mnoho užitočných a chutných bylín,

s ktorými sa oplatí pracovať aj v kuchyni. Medzi moje najobľúbenejšie jedlé kvety patria:



1. Fialka voňavá


Fialky sú milé kvietky, ktoré rastú skoro na jar a sú celkom rozšírené. Ešte sa mi nestalo, že by som ich v lese nenašla. Majú krásnu vôňu a chuť síce o dosť jemnejšiu, ale podobnú práve tej vôni. Krásne sa hodia na ozdobovanie koláčov, tort a iných mňamiek. Tiež vyzerajú super

v šaláte alebo na vrchu smoothie misy. Okrem toho sa z fialiek dá vyrobiť i sirup, ktorý má mnoho využití.


Sirup z fialky voňavej


Na prípravu fialkového sirupu budeme potrebovať:


40 až 50 g sladkých fialiek (asi 3 až 4 plné hrste)

Z vlastnej skúsenosti viem že fialky, ktoré rastú hlbšie v lese, v tieni, sú oveľa voňavšie a sladšie ako tie, ktoré boli na slniečku. Tie v lese sú síce drobnejšie a menej výrazné, ale o to lepšie.

150 ml vriacej vody

300g bieleho cukru

Ako si pripraviť sirup z fialky
Fialkový kompót

Odstránime všetky stonky, lístočky a kvietky umyjeme. Fialky zalejeme vriacou vodou a takto zakryté kuchynskou utierkou ich necháme odstáť cca 24 hodín. Odporúčam použiť misku, ktorú nasledujúci deň vieme použiť na vodnú kúpeľ. Nasledujúci deň fialky v miske dáme nad vodnú kúpeľ, pridáme cukor a dobre rozmiešame. Budeme postupne miešať, až kým sa cukor

z horúcej pary úplne nerozpustí. Potom kvietky scedíme cez jemné sito a sirup je hotový. Uchovávajte ho v sklenej nádobke v chladničke. Takto vydrží až 12 mesiacov. Môžete ho použiť pri príprave koláčikov, krémov, palaciniek, zmrzliny, nápojov, pudingov a podobne.


Fialkový čaj

Prírodné modré farbivo

Výhodou je, že fialky sú aj jemné, prírodné, modré farbivo. Takže s príjemnou chuťou pridáte aj trochu farby. Môžete tak pripraviť napríklad zdravé detské torty. Nečakajte však extrémne žiarivé farby. Budú to veľmi jemné, pastelové odtiene zamiešané v bielom kréme.




2. Levanduľa lekárska


Myslím si, že využívanie levandule v kuchyni je už celkom známe. Ja som už v minulosti spravila jeden videonávod na to, ako si spraviť sviežu levanduľovú limonádu a mala veľký úspech. Video je síce staršie, ale recept je stále aktuálny. Môj priateľ sa už nevie dočkať kedy pôjdeme zbierať levanduľu, aby som mohla znovu pripraviť tento letný nápoj. Rovnako ako

z fialiek i z levandule si môžete pripraviť i sirup.

3. Orgován obyčajný


Orgován je ďalší, veľmi dobre známy kvet v našich končinách. Je nám známa jeho krásna vôňa, ale málokto vie, že to je jedlý a chutný kvet. Rovnako ako pri fialke má aj orgován vôni podobnú, no jemnú chuť. Ak by ste si chceli pripraviť orgovánový alebo levanduľový sirup, stačí v recepte na fialky zameniť kvet na ten, ktorý by ste chceli pripraviť. Teraz by som ale chcela ukázať jeden veľmi jednoduchý návod na orgovánový cukor, ktorý si môžete pripraviť aj s drobcami v domácnosti.

Kvety orgovánu sa dajú jesť

Jednoducho do sklenej nádoby natrhajte kvietky orgovánu a pridajte rovnaké množstvo cukru.

To je všetko. Suroviny pretrepte, aby sa dobre premiešali a nechajte odstáť. Rovnako si môžete pripraviť i levanduľový, fialkový ale dokonca i mätový cukor. Pre mäte použite lístky rastliny.

Orgován je pekný a jedlý

4. Púpava lekárska

Púpava lekárska je väčšinou považovaná za burinu, pričom je to veľmi užitočná bylinka. Okrem kvetov, sú jedlé aj jej lístočky a koreň. Lístky, predtým ako ich pôjdeme jesť by som odporučila ponoriť do studenej vody (môžete aj s ľadom) na 15 min, aby sme sa zbavili mliečka a teda nadmernej horkosti.

Recept na chutný púpavový šalát


Tento šalátik je veľmi jednoduchý a zároveň zdravý, môžete ho konzumovať ako prílohu ku mäsu. Použité suroviny si samozrejme môžete prispôsobovať.

Púpava by sa nemala kosiť

Potrebujete: 30 listov púpavy, 5 ks cherry paradajky, pol jarnej cibuľky, pol šalátovej uhorky, 3 listy čínskej kapusty, 1 ČL olivový panenský olej.


Príprava tohto šalátu je veľmi jednoduchá. Listy púpavy a čínsku kapustu umyte a nakrájajte na malé časti (kocky, obdĺžniky), vložte do misy. Umyté cherry paradajky rozrežte na polku, pridajte ku šalátu. Očistenú a umytú uhorku nakrájajte na tenšie krúžky a jarnú cibuľku tiež na krúžky. Nakoniec pridajte 1 ČL olivového oleja. Všetko spolu dobre premiešajte a môžete podávať.

Zelené smoothie z púpavových listov

Rovnako ako pridávate do smoothie špenát alebo zimnú kapustu si môžete pridať listy púpavy. Znie to neuveriteľne, ale púpavové listy sú plné vápnika a železa. To ste si nemysleli, že taký poklad kosíte čo?

Púpavové palacinky


Lupienky púpavu sú drobné a skvele sa hodia do koláčikov. Veľmi neovplyvňujú chuť, ale pridajú vitamíny. Skúste ich primiešať do palacinkového cesta alebo vaflí.

Vickie miluje prírodu

Púpavové želé


Z kvietkov podobne ako z fialok si môžete pripraviť sirup. Pre lepšiu chuť, nakrájajte do sirupu pár koliečkov citrónu a pokračujte v príprave. Nakoniec do čistého sirupu dajte džemfix a vznikne vám púpavové želé. Možností je naozaj veľa.

Medvedí cesnak a jeho kvety

To, že medvedí cesnak je chutná a zdravá bylinka už asi dávno viete, ale neviem, či ste dakedy chutnali jeho kvietky. Kvety medvedieho cesnaku chutia jemne medovo a intenzívnejšie cesnakovo ako listy tekto rastliny.

Kvety medvedieho cesnako chutia medovo cestnakovo

Konzumovať sa dajú aj púčiky. Kvietky vedia krásne ozdobiť šalát alebo i iný pokrm a dodajú cesnakovú chuť. Mňam Výhoda medvedieho cesnaku v kvete je i to, že nemáte šancu ho zameniť za konvalinku, ktorá je jedovatá.

Keď budete zbierať kvietky a bylinky buďte vždy ohľaduplný a netrhajte ich z jedného miesta. Taktiež ak budete zbierat lístočky, netrhajte ich z jednej rastliny. Zoberte max 3 lístky a zvyšné nechajte rastlinke, aby sa dokázala regenerovať a na budúci rok nás potešila znovu sladkým kvietkom.

Ďalšie jedlé kvety:

Kvety bieleho agátu (len kvety! ostatné časti sú jedovaté)

Agát biely jedovatý jedlý kvet

Sedmokrásky

Sedmokráska kvietky na tortu

Kvety hluchavky škvrnitej

Hlukavka škvrnitá kvety so šalátu

Kvety ďateliny lúčnej

Ďatelina lúčna jedlý kvet

Instagram: @vickievideo

Facebook: @vickievideo

Twitter: @vickievideo

Príspevok nie je sponzorovaný.


bottom of page