top of page

Vickie

Voľnočasová víla a princezná

AKO FUNGUJE AUTOPOŽIČOVŇA A AKO SI NAPLÁNOVAŤ NAJLEPŠÍ ROADTRIP PO SLOVENSKU



Dnes tu máme náramne zaujímavú tému a to roadtrip. Určite ste videli stovky amerických filmov, kde sa banda mladých ľudí nabalí do auta a vyberie sa na dlhú cestu po celej krajine. Takýto zážitok môžete mať aj vy! Na Slovensku je veľa krásnych miest, ktoré stoja za návštevu. Našťastie, k tomu, aby ste absolvovali takýto výlet plný zážitkov nemusíte vlastniť ani auto. Stačí si ho jednoducho požičať z autopožičovne.

Ja bývam v Bratislave a tu som si našla spoľahlivú autopožičovňu Bravacar. Majú na výber

z viacerých kategórií áut, ako napríklad ekonomická, business, luxusná, suv alebo dokonca vany a dodávky. Najlepšie na autách z autopožičovne je to že sa nemusíte starať o predprípravu svojho auta na dlhú cestu, všetko kontrolovať a uisťovať sa, že nezastaví v strede cesty len tak.

Vozidlá v Bravacar prechádzajú pravidelnými servisnými prehliadkami, aby zabezpečili bezpečnosť na cestách.

Vozidlá si môžete prenajať na jeden alebo i viac dní. Ceny sú od 28€ na deň, čo nie je až tak veľa a keď vás ide viac, tak si túto sumu ľahko rozdelíte. Na roadtrip je aj tak najlepšie ísť

v skupinke. Ak si prenajmete van, môžete v ňom dokonca i spať a nepotrebujete rozmýšľať nad ubytovaním počas cesty.


Čo budem potrebovať na vypožičanie auta z Bravacar?

- občiansky preukaz/pas

- vodičský preukaz (je potrebné byť držiteľom VP minimálne 2 roky) - tretí platný doklad (platobná karta)


Taktiež vodič vypožičaného vozidla musí mať 21 rokov. Všetky ďalšie podrobnosti nájdete tu.

 

Čo navštíviť na Slovensku?


Trasa sa najlepšie plánuje na Google mapách. Ja som tu označila zopár zastávok, ktoré podľa mňa stoja za to.

Deň 1.

Vychádzali by sme z Bratislavy, keďže tam bývame a cez Trnavu a okolie Trenčína išli do dedinky Čičmany. V kotline Strážovských vrchov sa v najvyššie položenej obci v Žilinskom okrese, v obci Čičmany, skoro pri prameni rieky Rajčianky, rozprestiera prírodné múzeum.

Táto obec je zaujímavá unikátnou starobylou architektúrou, pre ktorú sú typické maľované zrubové drevenice. Aby sa táto kultúra zachránila a uchovala aj pre ďalšie generácie, bola časť obce v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. V obci sa dodnes pestujú ľudové tradície. Technikou nazývanou geometrická ornamentika sa tu vyšívajú nielen obrázky a obrusy, ale i prekrásne kroje.

V Čičmanoch je národopisná expozícia, do ktorej patrí barokovo-klasicistický kaštieľ a barokový kostol Nájdenia sv. Kríža. Na zachované drevené domčeky s ornamentálnou výzdobou možno natrafiť v dolnej časti dediny.

Skanzen Čičmany vstupné:

Študenti: 1€

Dospelí 1,50€

Oravský hrad

Cesta pokračuje smerom do Oravského podzámku, kde sa nachádza slávny Oravský hrad. Tu sa budeme musieť zariadiť podľa otváracích hodín a pripraviť si peniaze na vstup. Samozrejme, keď sme už sem došli, pôjdeme na veľký okruh, ktorý trvá približne dve hodiny a všetko si pekne pozrieme.

Otváracie hodiny Oravský hrad:

Jún - od 8.30 hod do 17.30 hod. Júl - od 8.30 hod do 18.00 hod. August - od 8.30 hod do 18.00 hod.

Vstupné na Oravský hrad:

VEĽKÝ OKRUH

MALÝ OKRUH + ZÁKLADNÝ OKRUH = zvýhodnené vstupné: Študenti - 5,00 EUR Dospelí - 10,00 - EUR

Všetky informácie o otváracích hodinách Oravského hradu a celý cenník nájdete tu.

 

Deň 2.

Liptovsksá Mara a okolie

Okolo Liptovskej Mary je okrem tejto nádhery samotnej mnoho zaujímavých zastávok. Aquapark Tatralandia je jedným z nich.

Môžete sa tu zabávať na toboganoch, surfovať ale i symbolicky precestovať svet v galérii miniatúr svetovej architektúry. V blízkosti sa nachádza aj dom obrátený hore nohami, ktorý je otvorený pre turistov po celý rok.

Vstupy do aquparku Tatralandia Tropical packet na celý deň:

Študent: 22€

Dospelí: 25€

Surfovanie 20 min: 10€

Trezor: 4€

TROPICAL PACKET obsahuje 6 toboganov, 10 bazénov (vonkajšie i vnútorné s morskou, termálnou aj čírou vodou), vonkajšie a vnútorné vírivky, skrinku, slnečníky, detské atrakcie, parkovanie.

 

Deň 3.

Ďalšie prírodné krásny sú od Liptovského Mikuláša jemne na juh a to Demänovská ľadová jaskyňa a Demänovská jaskyňa slobody.


Demänovská ľadová jaskyňa

Demänovská ľadová jaskyňa predstavuje severnú časť svetoznámych Demänovských jaskýň. Pozoruhodná je výskytom trvalej ľadovej výplne, bizarnými a mohutnými tvarmi podzemných priestorov, vzácnou jaskynnou faunou, ako aj bohatou históriou.


Poplatky v Demänovskej ľadovej jaskyni:


Študenti: 7€

Dospelí: 8€

Fotografovanie a video bez použitia statívu: 10€


Demänovská jaskyňa slobody

Demänovská jaskyňa slobody má jedinečnú kvapľovú výzdobu, ktorá ju radí medzi najkrajšie jaskyne v Európe. Vchod do jaskyne leží v nadmorskej výške 870 m a je prístupný serpentínovým chodníkom z parkoviska. Návštevníci jaskyne majú k dispozícii dve prehliadkové trasy, dlhšia meria 2 150 m (trvanie prehliadky 100 minút), kratšia 1 150 m (trvanie prehliadky 60 minút). Nájdete tu množstvo rozšírených priestorov – siení a dómov

s prekrásnou sintrovou výzdobou.


Poplatky v Demänovskej jaskyni slobody:


Demänovská jaskyňa slobody - Tradičný okruh

Študenti: 7€

Dospelí: 8€

Fotografovanie a video bez použitia statívu: 10€

Demänovská jaskyňa slobody - Dlhý okruh

Študenti: 13€

Dospelí: 15€

Fotografovanie a video bez použitia statívu: 10€


Pokračujeme smerom na Vysoké Tatry až k Skalnatému plesu, kde sa vieme dostať autom až po stanicu lanovky Štart, ktorá nás vyvezie na Lomnický štít.

Najvyššie položená botanická záhradka na Slovensku

Vďaka botanikom, ktorí sledujú vzácne rastliny na tomto mieste vyše 50 rokov, je možné navštíviť najvyššie položenú prírodnú botanickú záhradku v Európe. Botanická záhradka leží na Lomnickom štíte, vo výške 2634 m.n.m. Tvorí ju 22 rastliniek, ktoré môžeme vidieť v ich prirodzenom prostredí.


Cesta lanovkou:

Skalnaté pleso - Lomnický štít 27€


Okrem botanickej záhradky nás tu privíta nádherný výhľad na samotné Tatry. Cesta lanovkou je podľa mňa už zážitok samo o sebe.

 

4.deň

Spišský hrad

Jeden z najväčších hradov strednej Európy sa nachádza práve na Spiši. Hrad bol postavený na veľkej vápencovej skale, a tak sa dostal do výšky až 200 m nad okolitým terénom. Prvé zmienky o tomto hrade sa datujú až do 12. storočia, hoci vieme, že na mieste, kde stojí hrad boli rôzne osídlenia. Medzi najznámejšie stavby hradu patrí kruhová obytná veža z 13. storočia a románsky palác.

Otváracie hodiny Spišského hradu:

Máj-September: Po-Ne 9.00 - 19.00

Vstupné na Spišský hrad:

Dospelí 5€

Zemplínska šírava

Zemplínska šírava v minulosti nazývaná Zemplínska sĺňava, je vodná nádrž na východnom Slovensku v povodí Bodrogu pod Vihorlatskými vrchmi. Je druhou najväčšou vodnou priehradou na Slovensku podľa plochy hladiny, a zároveň treťou najväčšou na Slovensku podľa celkového objemu vody.

 

5.deň

Košice - Dóm sv. ALžbety

Chmarošký Viadukt

Neďaleko obce Telgárt, leží pozoruhodná technická stavba - Chmarošský viadukt. Jedná sa o tehlový železničný most postavený v 30.rokoch minulého storočia, tvorený deviatimi oblúkmi. So svojou dĺžkou 113,6m a výškou 18 metrov pretína Gregorovu dolinu. Most je skutočnou dominantou okolia a je pekne vidieť od cesty z Telgártu smerom na Vernár. Kto sa chce pozrieť bližšie k mostu, stačí odparkovať auto popri ceste a prejsť pár sto metrov po cestičke cez lúku. Stáť pod mostovou konštrukciou a pozerať sa smerom nahor stojí skutočne za to.

Banská Štiavnica - mesto

Banská Štiavnica je historické mesto na strednom Slovensku s výrazne multikultúrnou minulosťou. Známe je ťažbou kovov, významnou banskou legislatívou, samosprávou a akademickou tradíciou. „Mestská pamiatková rezervácia“ od roku 1950.


Z Banskej Štiavnice nás čaká cesta domov do Bratislavy a do autopožičovne Bravacar, aby sme vrátili autíčko majiteľovi.


Môj youtube: https://www.youtube.com/watch?v=3ttJu06SeAQ

Lookbook profil: http://lookbook.nu/vickievideo

Instagram: @vickievideo

Facebook: @vickievideo

Twitter: @vickievideo




bottom of page