top of page

Vickie

Voľnočasová víla a princezná

ÚŽASNÉ JARNÉ BYLINKY A RECEPTY Z NICH

Medvedí cesnak je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie už skoro na jar. Poznajú ju aj doma v Európe, ale rastie i v Ázii. Má výraznú cesnakovú vôňu i chuť a jej liečivé účinky sú známe už tisícročia. Naši predkovia ho využívali tak ako v kuchyni i v liečiteľstve. Môže sa konzumovať čerstvá alebo usušiť a využívať počas roka. Skladovať sa môže aj v mrazničke.

Okrem nás, bylinkárov, sa na medvedí cesnak teší aj lesná zver a to najmä diviaky a medveď hnedý. Často rozkopávajú zem, aby sa dostali k cibuľkám. Legendy hovoria, že to je prvá vec, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Preto sa táto bylinka nazýva medvedí cesnak.

Medvedí cesnak si môžete dopriať len tak s domácim chlebíkom a maslom alebo ho môžete pridať do pokrmov ako korenina. Medvedí cesnak je úžasný pripravený podobne ako špenát alebo pesto.

Jednoduché pesto z medvedieho cesnaku

Na prípravu pesta z medvedieho cesnaku bude stačiť kytička čerstvo natrhaných listov medvedieho cesnaku, olivový olej a soľ podľa chuti.

Môžete pridať aj 100g mletých orechov. Lístky zmelieme alebo nakrájame na drobné kúsky a vložíme do sterilnej sklenenej nádoby, pridáme soľ a po vrch, zalejeme olivovým olejom. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Takou klasickou a dobre známou bylinkou je žihľava. U nás bežne rastú dva druhy žihľavy – dvojdomá a malá. Obidve sú liečivé, žihľava malá je pŕhlivejšia. Zo žihľavy sa pripravuje liečivý čaj, taktiež "špenát" či polievka. Môže sa sušiť aj skladovať v mrazničke.

Púpavu lekársku iste poznajú aj ľudia, ktorý sa bežne bylinkám nevenujú. Možno však nevedia, že to nie je len obyčajná burina, ako sa na prvý pohľad zdá. Využiť a sa dá celá rastlina. Kvety, listy i korene. Z kvietkov sa pripravuje takzvaný púpavový med, listy sú skvelé v šaláte a z koreňa sa pripravuje káva. Púpava bola bežnou súčasťou jedálnička našich predkov.

Šalát z listov púpavy pripravujte z čerstvo natrhaných lístkov, ktoré najprv necháte na hodinku odležať v studenej vode, aby ste sa zbavili horkosti. Následne môžete pripraviť hocijakú zálievku, ktorú obľubujete a buď pripraviť púpavové lístky samotné alebo zmiešať s inými druhmi šalátu.

Jeden vhodný adept na šalát je aj hviezdica prostredná alebo ľudovo kuračka. Je plný vitamínov a rastie doslova kdekoľvek.

Chutí podobne ako poľný šalát.

Môj recept na jarný bylinkový šalát:

  • 15- 20 stebielok hviezdice prostrednej

  • 1-2 listy medvedieho cesnaku

  • 15- 20 lístkov púpavy

  • sójová omáčka

  • olivový olej

  • balsamico

  • soľ

  • tymian alebo materina dúška

  • zopár fialok na ozdobu (namiesto fialok môžete použiť sirôtky, sedmokrásky alebo iné jedlé kvety)

Lístky umyjeme a zmiešame s kvietkami v miske, pridáme koreniny a oleje podľa vlastnej chuti. Na konci môžeme jemne osoliť. Tento šalát podávame ako príloha, ale je výborný i samotný.

Z koreňov púpavy sa bežne pripravovala "káva" alebo čaj. Korene sa očistia, nakrájajú na malé kúsky a pomaly sa pražia, pečú v rúre na 200°C

približne 30-40 minút. Opražený koreň sa zmelie alebo rozdrví a ďalej sa pripravuje ako zalievaná káva.

Prajem veľa zábavy pri varení a dobrú chuť.

S pozdravom Vickie


bottom of page